Julkinen hankinta onnistuu, jos niin haluaa

Julkinen hankinta onnistuu, jos niin haluaa

Onnistunut julkinen hankinta on yhtä kuin aito tarjouskilpailu, laadukkaat tarjoukset ja hyvä sopimuskausi. Parhaimmillaan hankinta kehittyy yhteistyön myötä ja kaikkia hymyilyttää.

Väitän, että julkiset hankinnat onnistuvat, jos ostaja niin haluaa.

Miten se on mahdollista? Tässä tärkeimmät oivallukseni.

Oivallus: Julkiset hankinnat ovat viestintää ja yhteistyötä

Ostajan omassa organisaatiossa yhteistyön on oltava saumatonta hankinnan substanssiosaajan ja kilpailutuksen tekijän välillä. On toimittava tiiminä ja uskallettava kysyä hassuja oman osaamisen ulkopuolelta. Substanssi ja hankinta eivät nimittäin tapahdu omissa siiloissaan, eikä kilpailutus ole vain hankintalain mukainen pyöräytys jossain etäällä todellisuudesta. Kilpailutuksella tehdään hankinta todeksi. Siksi se vaatii saumatonta yhteistyötä hankinnan kohteen osaajan ja kilpailuttajan välillä.

Toisaalta onnistunut hankinta edellyttää yhteistyötä myös markkinatoimijoiden kanssa. Fiksu ostaja osallistaa toimittajia, hyödyntää näkemyksiä ja kehittää hankintaa yhteistyössä. Hyvä viestintä ja keskustelu sitouttavat yhteiseen päämäärään – onnistumiseen sopimuskaudella.

Oivallus: Strateginen ote hankintoihin

Jokainen hankinta tukee ja vahvistaa ostajan (liike)toimintaa. Hankinnat tekevät todeksi arvoja, joihin ostaja nojaa ja viestivät, minkälainen ostajaorganisaatio pohjimmiltaan on – silloinkin, kun ostaja ei sitä itse edes ymmärrä.

Kilpailutus ei ole kapula rattaissa, vaan voiteluöljy sopimuskaudelle.

Jotta hankintaan olisi riittävästi resursseja, ostajan on oivallettava hankintojen merkitys ja johdettava hankintoja strategisella otteella.


 

Tähän päättyy Hankintaturistin 24 faktaa julkisista hankinnoista -joulukalenteri. Kiitän koko sydämestäni kaikkia teitä tuhansia joulukalenteria seuranneita lukijoita ja toivotan teille oikein hyvää joulua! Sanna

Vastaa