Malja sinulle, hankinnan tekijä!

Malja sinulle, hankinnan tekijä!

Vinkkejä, neuvoja, ohjeita, sääntöjä…

Mutta mitä todella haluaisin sanoa julkisiin hankintoihin osallistuville tarjoajille, entä ostajille?

Malja sinulle, tarjoaja!

Julkisia hankintoja säädellään, jotta ostot olisivat laadukkaita, kustannustehokkaita ja kaikilla olisi avoin ja tasapuolinen pääsy markkinoille.

Julkiset hankinnat ovat monelle myyjälle työläs projekti ja ostajalle vaikea rasti – yhteistyöllä kevennetään kummankin taakkaa. Julkinen sektori on hyvä referenssi ja maksukykyinen asiakas, kunhan sopimuskaudelle päästään.

Toivon sinulle rohkeutta olla yhteydessä ostajaan. Kysy, kun on epäselvää, ehdota parannuksia ja tarjoa lempeän jämptisti näkemyksiä. Oman alanne ammattilaisina teillä on paras osaaminen hankinnan substanssiin ja ajatusten kuuleminen on ostajalle tärkeää. Kannusta vuoropuheluun ja kommentoi hankintaa jo suunnitteluvaiheessa jos se suinkin on mahdollista (epäasiallinen vaikuttaminen kielletty!). Anna palautetta silloinkin, kun et meinaa tarjota; itse asiassa anna palautetta erityisesti juuri silloin!

Onnistuneet sopimuskaudet luodaan yhteistyöllä. Valtaosassa hankintoja ostaja käyttää valtavasti aikaa asiakirjojen työstämiseen, sanamuotoihin, linjauksiin ja viilaukseen, vaikkei se aina välity tarjoajille. Siispä kiitos kärsivällisyydestäsi sekä loputtomasta lomakkeiden täyttämisestä ja kankeiden järjestelmien selättämisestä.

Veronmaksajana erityiskiitos osallistumisestasi ylipäätään.

Toivon sinulle, hyvä tarjoaja, iloa julkisiin hankintoihin ja menestystä tarjouskilpailuihin!

 

Malja sinulle, ostaja!

Julkiset hankinnat onnistuvat yhteistyöllä sekä oivaltamalla kilpailutusvaiheen merkitys hyvän sopimuskauden näkökulmasta.

Ostajana teet merkityksellistä työtä tulevaisuuden hyväksi. Toivon, että näet julkisen hankinnan mahdollisuutena – sinulla on valtavasti harkintavaltaa määritellä hankinnan kohde, asettaa valintaperusteet, huomioida ehkä arvojakin. Työsi saattaa ohjata kokonaisia markkinoita ja vaikuttaa moneen.

Toisaalta hankintojen parissa joutuu sovittamaan yhteen lukuisia erilaisia toiveita ja tavoitteita, eikä työ ole aina helppoa. Kiitos, että jaksat niinäkin päivinä, kun lokaa tulee joka suunnasta.

Hankintakriiseissä on harvoin kyse totaalisesta katastrofista. Päätöksiä on mahdollista oikaista jälkikäteen ja hankinta voidaan keskeyttää vielä ennen sopimuksen allekirjoittamista. Markkinaoikeutta on turha pelätä. Lopulta hyvin hyvin harvasta hankinnasta valitetaan tuomioistuimeen.

Kiitos sinulle, hyvä ostaja, arvokkaasta työstäsi yhteiseksi hyväksi.

Toivon sinulle onnistuneita hankintoja, mielenrauhaa ja kepeyttä tekemiseen!

Vastaa