Olipa kerran… eli julkinen hankinta selitettynä lapselle

Olipa kerran… eli julkinen hankinta selitettynä lapselle

Mitä julkiset hankinnat ovat? Tämä postaus on kirjoitettu lapsille.

Eräänä päivänä kaupungin työntekijä Hilma Puisto kuulee, että kaupungin leikkipuistoon tarvitaan uusi, iso keinu ja roskiskin pitäisi vaihtaa. Hetken Hilma miettii, kannattaako keinu ja roskis rakentaa itse, mutta nopeasti hän toteaa, ettei se ole tässä tapauksessa järkevää, vaan keinu ja roskis kannattaa ostaa.

Ostamiseen Hilma tarvitsee rahaa. Koska Hilma käyttää keinuun kaupungin rahaa, hänen on noudatetteva yhteisiä sääntöjä siitä, miten rahaa saa käyttää. Hilma ei saa ostaa keinua mistä itse haluaa.

Kaupungilla on valtava määrä leikkipuistoja ja uusia keinuja tarvitaan aika usein, roskiksista puhumattakaan. Sitä varten Hilma on järjestänyt jo aikaisemmin kilpailun.

Kilpailussa Hilma kertoi tarkkaan, minkälaisia keinuja hän haluaa ostaa: erityisen tärkeää oli, että keinut ovat turvallisia ja soveltuvat leikkimiseen. Lisäksi Hilmalla oli toiveita väreistä ja materiaaleista. Kilpailuun saivat osallistua kaikki keinuja myyvät yritykset ympäri Suomea ja myös ulkomailta. Kilpailussa yritykset vannoivat, että niiden keinut vastaavat Hilman vaatimuksia. Lisäksi yritykset kertoivat, mitä keinu maksaa jos sen ostaa heiltä.

Hilma valitsi voittajaksi yrityksen, jonka keinut täyttivät kaikki Hilman toiveet ja keinujen hinta oli edullinen.

Kilpailun jälkeen Hilma teki sopimuksen voittajan kanssa eli Hilma lupasi ostaa keinuja voittajalta aina kun kaupungin leikkipuistoon tarvitaan uusi keinu.

Muutaman vuoden päästä Hilma järjestää uuden kilpailun, johon kaikki saavat taas osallistua. Sillä tavalla Hilma varmistaa, että muutkin firmat saavat tarjota keinuja kaupungille ja Hilmalla on jatkossakin parhaat keinut.

Ja kas, keinuja ostaessaan Hilma tekee julkista hankintaa.

 

[Kirjoitus on osa laajempaa “24 faktaa julkisista hankinnoista” -kokonaisuutta. Koko sarjan löydät täältä.]

Vastaa