Hankintalaki on kuin liikennesäännöt ja fiksu ostaja loistokuski

Hankintalaki on kuin liikennesäännöt ja fiksu ostaja loistokuski

Hankintalain noudattaminen ei estä ostamasta kuraa ala-arvoiselta toimittajalta. Yhtä hyvin on mahdollista tehdä onnistuneita hankintoja lain soveltamisesta huolimatta.

Päivän fakta: Hankintalaki ohjaa kilpailutusmenettelyä. Se säätelee sitä, koska lakia ylipäätään noudatetaan ja miten kilpailutus käytännössä toteutetaan – missä ilmoitus julkaistaan, kauanko on aikaa osallistua, miten tarjouksen voi jättää ja millä edellytyksillä saa osallistua; kuinka voittaja valitaan ja miten päätökseen voi hakea muutosta. Hankintalaki tarjoaa reunaehdot hankinnan toteuttamiseen ja tarjoajien kohteluun.

Hankintalaki on kuin liikennesäännöt, se antaa raamit kulkemiselle.

Mutta se, miten kukin liikkuu, on kokonaan toinen juttu!

Toiset ostajat ovat parempia kuskeja kuin toiset. Kulkuneuvoillakin on eroa. Jollain on premium-tason auto eli resursseja kilpailutuksen toteutukseen, ehkä jopa kirkas hankintastrategia navigaattorina. Toiset ovat liikkeellä polkupyörällä – hankintoja tehdään oman työn ohessa pienemmillä rahkeilla. Vastaan tulee potentiaalisia tarjoajia, ympärillä liikkuu palveluiden käyttäjiä. Huomioidaanko näitä, käydäänkö keskustelua vai kaasuttaako kuski kiireessä eteenpäin?

Onnistuminen julkisissa hankinnoissa on pitkälti kiinni ostajan asenteesta. Osaako kuski liikennesäännöt ja löytääkö reitin, pidemmän tai lyhyemmän, apukuskien avulla tai vastaantulijoilta neuvoa kysymällä? Onko kuljettaja huomaavainen, keskusteleeko, kuunteleeko muita? Onko auto ehditty kaivaa lumesta vai onko matkaan sännätty tuulilasi skrapaamatta – onko hankinta hyvin suunniteltu ja päämäärä selvä? Yhteentörmäyksiäkin sattuu ja jotkut saavat sakkoja, räikeimmät tapaukset ylittävät uutiskynnyksen. Otetaanko virheistä oppia?

Onko kuski sellainen, jonka kanssa matkaa taittaa mielellään? On kuljettajia, joiden hyväntuulisuus kantaa ja hankinnat onnistuvat. On myös niitä, joiden kanssa eripura alkaa jo ensimmäisellä taukopaikalla – vääntöä on ennen kuin nimet ovat sopimuksessa.

Liian moneen julkiseen hankintaan ei nousta kyytiin lainkaan. Hankinnat eivät houkuttele tai tarjouksia saadaan vain muutamia.

Se muuttuu vain ostajan ajotapaa parantamalla.

 

[Kirjoitus on osa laajempaa “24 faktaa julkisista hankinnoista” -kokonaisuutta. Koko sarjan löydät täältä.]

Vastaa