#ÄläSyytäHankintalakia

#ÄläSyytäHankintalakia

Olin aikeissa kirjoittaa muusta, yksivuotiaasta hankintalaista ja tehdä yhteenvetoa viime vuodesta. Sitten luin aamun lehden ja turhauduin.

“Hankintalakia noudatettiin: tarjous oli edullisin ja se piti valita.”

Kun pieleen menneen rakennusurakan tilaaja, entinen valtakunnansovittelija laukoo maan ykköslehden sivuilla jotain näin typerää, kahvi läikkyy lehdelle ja verenpaine nousee. Muistutuksena: Hankintalaki ohjaa pelkkää menettelyä, kilpailutusprosessia. Se, minkälaisia hankintoja tehdään, mitä hintaan sisältyy ja minkälainen sopimus on, riippuu kokonaan tilaajan osaamisesta ja tahdosta. Heikot taloustiedot ovat kelpo peruste sulkea tarjoaja kilpailun ulkopuolelle. Hankinnan saa keskeyttää perustellusta syystä koska tahansa. Lakia on turha syyttää rakennusurakan pieleen menneestä lopputuloksesta – etenkin, kun lain noudattaminen ei lehtitietojen mukaan ollut tässä järin vahvalla pohjalla edes hankintailmoituksen julkaisuvaiheessa.

Mediassa toistuu jatkuvasti kuva järjenkäyttöä rajoittavasta, kohtuuttomasta hankintalainsäädännöstä. Hankintalaki on syntipukki, jonka taakse kaikkien kilpailutuksen lopputuloksesta yllättyneiden mielensäpahoittajien on helppo piiloutua.

Juuri se huolestuttaa minua. Syntyy kansalaisaloitteita, kilpailuttamista vältellään, osaamattomuutta peitellään. Keskustelu urautuu lain syyttelyyn, eikä kenenkään tarvitse kantaa vastuuta – perustella, miksi veronmaksajien rahoja käytetään epätarkoituksenmukaisella tavalla; miksi saatiin vain huonoja tarjouksia ja kehno sopimuskumppani tai kuultiinko yrityksiä ja asiakkaita hankintaa valmisteltaessa, esimerkiksi.

Hankintoihin käytetään yli 30.000.000.000 euroa vuodessa. Joku käyttää valtaa, joku käyttää rahaa. Tarkoituksella tai osaamattomuuttaan.

Aamun uutinen kirvoitti #äläsyytähankintalakia-hashtagin Twitteriin – käytetään sitä jatkossa yhdessä hankintalain julkikuvan korjaamiseen – sekä puhelun Hesarista. Uutisointi Merimiespalvelutoimiston rakennusprojektista kuulemma jatkuu, ja ainakin hankintalakia koskevat väitteet on nyt oiottu.

Edit 17.1.2018 klo 22.55: Turhautuneena kirjoitettu twiitti vei asiantuntijaksi Hesariin. Juttu löytyy täältä. Samalla korjattu hashtag.

4 comments

Vastaa