Miten lumenaurausta ostetaan?

Miten lumenaurausta ostetaan?

Sitä iloitsee, kun kadut on aurattu ja liikkuminen ilman omaa lumilapiota onnistuu. Miten lumenaurausta oikein ostetaan? Minulla on ollut ilo päästä kilpailuttamaan yleisten katualueiden kunnossapitoa. Tarjouskilpailuissa jo pelkkä hankinnan kohdetta määrittelevien tuotekorttien määrä hengästyttää, sisällöstä puhumattakaan – niin moni asia on huomioitu. Tässä hyvin yksinkertaistettu näkemys.

Palapeli

Iso kaupunki (tai koko maa!) on jaettu maantieteellisiin osiin ja kunkin palasen alueella katujen hoidosta vastaa (kunta itse tai) ulkopuolinen urakoitsija. Isossa kaupungissa urakoitsijoita voi siis olla useita, pienemmällä paikkakunnalla pärjätään kenties yhdelläkin.

Samaan hankintaan saattaa kuulua lumenaurauksen lisäksi katujen korjauksia (teiden varsilla on muuten käsittämättömän paljon erilaisia kaiteita, kaivoja, kansia, kiveyksiä ja muita, joista pitää huolehtia). Talvella katuja hiekotetaan, keväällä hiekka nostetaan. Yleisten katujen kunnossapidon lisäksi hankintaan saattaa sisältyä puistoalueiden hoitoa, puiden leikkausta, kukkien istutusta, puistossa ja kadunvarsilla nököttävien roskisten tyhjennystä ja korjausta, leikkipuistojen kunnossapitoa, koirapuistojen huoltoa, jääkenttien kunnossapitoa, rikkakasvien torjuntaa…

Lumenauraus – vähimmäisvaatimukset

Urakoitsijan hoidettavana oleva alue on katujen osalta jaettu kiireellisyysluokkiin – päätiet on aurattava viipymättä, sivukaduilla ja pikkuteille mentäessä vasteaika kasvaa. Todennäköisesti vasteajoista viivästyminen on sanktioitu, kuten muistakin hankinnan kohteelle asetettuista vaatimuksista lipsuminen.

Käytännössä urakoitsija on velvoitettu seuraamaan säätiedotuksia, päivystämään, ja varautumaan lumentuloon jo ennakolta. Jos lunta tulee paljon, kaikki kalusto on käytössä ja mahdolliset alihankkijatkin on hälytetty hommiin.

Todennäköisesti lumenaurauksessa käytettävälle kalustolle on asetettu jonkinlaisia ympäristövaatimuksia, mahdollisesti pakollisia ajoneuvoluokituksia, jota modernimmasta kalustosta saattaa saada laatuvertailussa lisäpisteitä.

Kovassa tuiskussa näistä joustetaan – on parempi, että maanantaiaamuna katu on aurattu vaikka sitten viime vuosituhannelta säilyneellä kuorma-autolla, kuin että urakoitsijan kalusto on kiinni naapurikorttelissa.

Lumi kuljetetaan vastaanottopaikoille, jotka tilaaja on osoittanut. Paikan sijainnista riippuen sopimuksessa saatetaan huomioida myös kilometrikorvaukset ajomatkoista, ainakin siinä tapauksessa, että ensisijainen lumen vastaanottopaikka on täynnä. Lisäksi kuormien koolle on saatettu asettaa jokin vähimmäiskoko – lunta kun ei ole tarkoituksenmukaista ajella ympäri kaupunkia puolityhjillä lavoilla.

Lumikuormista maksetaan ehkä toteutuneen mukaan (euroa per kuorma) tai arvion perusteella (euroa per talvi). Arvio tarkastetaan talven jälkeen ja vajaaksi jäänyt erotus maksetaan, ylikompensoitu raha käytetään ehkä yhdessä sovittavalla tavalla johonkin kesäkauden kunnossapitoon.

Vastaa