Tutki hankintoja ja kysy hankintajuristilta! (Kyllä, kysy!)

Syksyn superuutinen on valtion hankintojen julkaiseminen kaikelle kansalle avoimena datana tutkihankintoja.fi-sivustolla. Tällä viikolla avautuneessa palvelussa voi tutkia kategorioittain mitä valtio ostaa, keneltä ja kuinka paljon. Hello avoimuus!

Hakuja voi tehdä tilaajaorganisaation nimen mukaan, yrityksiä etsimällä tai palvelu- ja tuoteryhmittäin. Palvelu on yksinkertainen ja helppo käyttää. Euromääriä tarkempaa tietoa yksittäisistä hankinnoista ei kuitenkaan julkaista. Kansalaisia kiinnostanee, mihin verovarat hupenevat ja yrityksiä tiedot markkinoista (sekä kilpailijoista!).

Teoreettisempaakin hankintojen tutkimista mahtui tähän viikkoon, kun Julkisten hankintojen yhdistys kokosi jäsenseminaariinsa eurooppalaisen hankintaskenen tähtikaartia. Näitä hankintajuridiikan raskassarjalaisia, Albert Sánchez-Graellsia (kurkkaa EU-oikeutta ruotiva How to Crack a Nut -blogi!), Pedro Tellesiä (erinomainen hankintapodcast löytyy täältä!), Roberto Carantaa ja Mario E. Combaa nähdään Suomessa todella harvoin.

Mistä sata maanantaiaamuna yhteen kokoontunutta hankinta-alan ammattilaista sitten keskustelee?

Vastuullisista hankinnoista ja ympäristömerkin huomioimisesta. Oikeusturvan haasteista ja tulkinnallisuudesta etenkin kansainvälisissä hankkeissa. Yhteishankintayksiköiden asemasta ja erityisesti keskenään kilpailevien kansallisten ja alueellisten yhteishankintayksiköiden välisestä valinnasta. ESPD-lomakkeella esitettyjä vaatimuksia todentavien selvitysten pyytämisestä – tai pikemminkin niiden puuttumisesta. Mitä vaihtoehtoja tilaajalle jää jos voittanut tarjoaja kieltäytyy toimittamasta pyydettyjä selvityksiä? Ehkä epätodennäköinen skenaario Sääntö-Suomessa, mutta kiusaus katsoa puuttuvia todistuksia läpisormien ja allekirjoittaa sopimus vaikuttaisi jonkin tason ongelmalta vähintään muualla Euroopassa.

Kysy hankinnoista!

Ja tämän superviikon päättää Lakimiesliiton lauantaina ensikertaa Suomessa järjestämä Kysy Lakimieheltä -päivä.

Rohkaisen sinua kysymään kaiken, mitä olet aina halunnut tietää julkisista hankinnoista!

Voit kirjoittaa kysymyksesi kommentteihin tai lähettää sen minulle sähköpostilla (hankintaturisti at gmail piste com).

Etsin vastaukset ja koostan parhaat blogiin syksyn aikana.

 

 

Vastaa