Kaupunkifillarit tuskin laajenevat Helsingistä koska hankintalaki

Kaupunkifillarit tuskin laajenevat Helsingistä koska hankintalaki

Helsingin seudun liikenne (HSL) tiedotti viime viikolla kaupunkipyörien pilottikokeilusta Espooseen ensi kesänä. Tieto levisi nopeasti lehtiin ja sosiaaliseen mediaan, mutta minulla on teille todellinen uutinen: kaupunkipyörät eivät laajene Helsingin ulkopuolelle ilman julkista hankintaa.

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL nimittäin kilpailutti fillarit vuonna 2014 vain Helsinkiin (kirjoitukseni pyörähankinnasta täällä).

Espoon pilottikokeilu onnistuu, sillä muutama Helsingin pyöräasemista siirretään väliaikaisesti Matinkylään.

Sen sijaan jos kaupunkipyöräverkostoa todella halutaan laajentaa Espooseen, Vantaalle tai vaikka Kauniaisiin, kaikki HSL:n jäsenkuntia, näiden on kilpailutettava pyöräjärjestelmänsä julkisena hankintana. Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu estänee vaatimasta alepafillareiden kanssa yhteensopivaa järjestelmää, sellainen kun on todennäköisesti vain Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän toimittajalla. Tästä seuraa, että voittajaksi voi valikoitua mikä tahansa maailman kaupunkipyöräjärjestelmätoimittajista. Käytännössä fillarit asemineen voisivat siis olla keskenään yhteensopimattomia Helsingissä ja naapurikaupungeissa.

Miten tämä sitten olisi kannattanut hoitaa? Pilottikokeilua koskevan HSL:n tiedotteen mukaan “pääkaupunkiseudulla ihmisten arki ei pysähdy kuntarajoille”. Liikennelaitoksen hankinnoilta toivoisi ihan samaa.

HKL:n olisi kannattanut huomioida kaupunkipyöräverkoston laajeneminen kuntarajojen yli ns. optioehdolla. Se tarkoittaa, että jo tarjouspyynnössä tilaaja varaa mahdollisuuden laajentaa hankintaa sopimuskauden aikana. Tällaista ehtoa HKL:n tarjouspyyntöasiakirjoissa ei ollut.

Ilman optiolauseketta hankintalaki sallii vähäarvoiset lisäostot, jotka jäävät alle kynnysarvon (palveluhankinnassa EU-kynnysarvo tällä hetkellä 209.000€) ja ovat enintään 10 prosenttia sopimuksen arvosta. Tässä tapauksessa parisataatuhatta tuskin riittää tuomaan kaupunkipyöriä naapurikaupunkeihin kovin laajasti.

Niinpä HSL:n jäsenkunnat voivat jatkossakin lainata pyöräasemia Helsingistä tai ryhtyä valmistelemaan kilpailutusta.

Edit 23.8.2017: Korjattu kynnysarvo lisäostojen yhteyteen.

Vastaa