Ole valontuoja – vastalauseet hankinnoista harmistuville

Ole valontuoja – vastalauseet hankinnoista harmistuville

Julkiset hankinnat eivät ehkä yllä siihen arvostukseen ja säkenöintiin, joka niille asian merkittävyyden vuoksi kenties kuuluisi. Muutetaan asenteita puhumalla itse hankinnoista hyvää!

Miten se tehdään? Tässä vastalauseet hankintalaista harmistuville.

Aina halvin hinta ratkaisee, julkiset hankinnat on p*stä.

Julkisia hankintoja tehdään yhteisillä varoilla, joten on perusteltua, että niissä tähdätään edulliseen hintaan. On mahdollista (jopa todennäköistä), että ostaja on huomioinut laatua asettamalla riman korkealle eli kaikki, jotka tarjouksen jättävät, sitoutuvat ostajan määrittelemään laatutasoon.

Tai on mahdollista, ettei ostaja ole keksinyt, mikä todella toisi laatuvertailussa huomioitavaa lisäarvoa. Mitäpä jos annat ostajalle vinkin ensi kertaa varten?

Ihan turha osallistua, homma on selvästi pedattu kilpailijalle.

Kenties, onhan näitäkin, ikävä kyllä. Tai sitten saattaa olla niin, ettei ostaja ole osannut kuvailla speksejä laajakulmalla, vaan määrittelyissä on hyödynnetty sellaisen toimittajan palvelua tai tuotetta, joka jo tunnetaan. Mitä jos otat ostajaan yhteyttä ja kerrot, miten ja miksi vaatimuksia kannattaisi muuttaa? Kilpailun syntyminen on ostajankin etu ja yleensä myös vilpitön toive!

Kilpailutukset menee pieleen, koska hankintalaki.

Julkiset hankinnat myös onnistuu, vaikka hankintalaki. Laki ohjaa pelkkää menettelyä, olennaista on kyky soveltaa lakia, nähdä mahdollisuudet ja innostua julkisista hankinnoista.

Ei kiinnosta.

Julkisten hankintojen onnistuminen ratkaisee yhteiskunnan tulevaisuuden, sillä palveluja ja urakoita ulkoistetaan vuosi vuodelta enemmän.

Luitko uutisen sairaanhoitajien uupumisesta koronahommissa? Jos julkinen sektori ei onnistu houkuttelemaan väkeä töihin, esimerkiksi sairaanhoitajia sairaaloihin, palvelu usein ulkoistetaan. Mitä ulkoistetaan ja miten? Nämä päätökset koskettavat meitä kaikkia.

Okei, mitä tässä nyt voi tehdä?

Puhu julkisista hankinnoista hyvää! Vaadi uutisointiin ja kahvipöytäkeskusteluihin tasoa: miksi hankintoihin suhtaudutaan nihkeästi? Ja jos kilpailutus onkin mennyt pieleen, mistä se johtuu, mitä ensi kerralla voidaan tehdä toisin? Vika ei ole laissa.

Monista julkisista hankinnoista päätetään kuntatasolla, lautakunnissa ja valtuustoissa. Keväällä on kuntavaalit – tutustu ehdokkaasi ajatuksiin julkisista hankinnoista. Vastaavatko ne omiasi?

 

 

Vastaa