#uraoivallus: liitulaku liituraidan sijaan – koko sydämellä!

#uraoivallus: liitulaku liituraidan sijaan – koko sydämellä!

Trendi-lehden uudessa työ & ura -aiheisessa numerossa huudellaan uraoivallusten perään – ja koska selailen lehteä sopivasti työmatkalla, pitäähän tähän tarttua.

Tämä uraoivallus on muuttanut tekemiseni suuntaa kaikkein eniten:

Tunnista, minkälaisista työtehtävistä innostut, ota vastuu omasta motivaatiosta ja heittäydy tekemään, koko sydämellä!

Olen lennokas ja suora, nopea ja luova. Näen mahdollisuuksia, etsin ratkaisuja. Otan kantaa ja rohkenen kyseenalaistaa, tarvittaessa asiakkaankin näkökulman.

Neuvotteluissa edustan kirkkaanvioleteissa ballerinoissa. Juridiikan lisäksi puutun substanssiin. Laitan lopullisen tarjouspyynnön kanteen valokuvan, jossa menettelyssä mukana olevat tarjoajat, toistensa kilpailijat, hymyilevät vieretysten tutustumiskierroksella hankinnan kohteeseen. Halaan toimittajan edustajia kun sopimus on allekirjoitettu.

Jos on olemassa tyypillisiä juristeja, en lukeudu heihin. Asioiden tyyni tuumailu ja hillitty ilmaisu eivät varsinaisesti kuulu valikoimaan.

Ja juuri tässä piilee suuri oivallus: siinä missä joskus kriiseilin, sovinko liituraitahommiin ja mietin, pitäisikö minun ilmaista itseäni vakuuttavammin, olen oivaltanut, että juuri mutkattomuus ja ratkaisukeskeisyys ovat valttejani. Kaikki eivät tykkää, mutta luotan, että ne joille tyyli sopii, tykkäävät tosissaan. Se riittää. On viisautta tunnistaa, minkälaisissa hommissa ja yhteistyössä yltää itse parhaaseen suoritukseen, mikä työssä motivoi ja kulkea sitä kohti.

Tähän pääseminen on vaatinut raakaa itsetutkiskelua, rohkeutta ja heittäytymistä (kuten vaikka blogin ja tämän tekstin kirjoittaminen!). Oivalluksen syntyminen on kysynyt tukea ja luottoa myös työnantajalta.

Nykyään delegoin tehtävät, joiden hoitaminen ei tunnu omalta tai pyydän kollegaa haastamaan näkökulmaa. Vastaavasti hakeudun tietoisesti sellaisiin paikkoihin, joihin oma tyylini sopii – puhun itseni mukaan infra-alan risteilylle (!), koulutan, kannustan vuoropuheluun, kierrän ihmettelemässä rakennuspaikkaa ja istun neuvotteluissa kyselemässä tarjoajilta, mikä erottaa heidät kilpailijoista.

Kun löytyy asiakas, jonka kanssa natsaa, tai koulutus, jossa väki innostuu, suorastaan lennän!

“Ymmärrän tarvitsevani ympärilleni ihmisiä, jotka näkevät ja hyväksyvät minut sellaisena kuin olen.”, Maria Veitola muotoilee Trendissä. Lisäisin, että kun pääsee tekemään töitä sellaisten ihmisten kanssa, motivaatio on uskomaton!

Töissä on silloin hurjan kivaa!

One comment

  1. Jarkko Sillanpää VT says:

    Loistava kirjoitus. Sanoisin Amen sen loppuun. Hyvän juristin tunnusmerkki ei ole liituraitapuku vaan luovuus, innostunut ote, kyseenalaistamisen taito, hyvä substanssiosaaminen, faktojen perusteellinen selvittäminen, kyky kuunnella muita ja taito ratkaista asioita. Oli ilo lukea tämä. Ole jatkossakin oma luova itsesi.

Vastaa