Tarjous sitoo!

Tarjous sitoo!

Julkiset hankinnat on siitä jännä bisnes, että tarjouskilpailussa annettu tarjous sitoo. Kun määräaika tarjousten jättämiselle päättyy, tarjousta ei voi perua. Tarjoaja ei voi yksipuolisesti vetäytyä kisasta.

Meillä on oikeuskäytäntöä, jossa voittanut tarjoaja on vetäytymisensä jälkeen velvoitettu korvaamaan hintaero toiseksi tulleeseen tarjoukseen.

Tästä seuraa pari asiaa.

Tärkein: tutustu tarjouspyyntöön perusteellisesti ja kysy kaikki seikat, joissa on epäselvyyttä. Jos ehdot ovat kohtuuttomat, nosta se esiin tarjouskilpailun aikana ennen tarjouksen jättämistä. Kohteliaalla lähestymisella, hyvillä perusteluilla ja konkreettisilla ehdotuksilla pääsee pitkälle. Vaikka tarjouspyyntö olisi älytön ja sopimus pielessä, annettu tarjous sitoo ja neuvotteluasemat ovat tarjouksen jättämisen jälkeen olemattomat.

Toinen: mitä todella voi tehdä, jos tarjous on jätetty ja huomaa, että meni pieleen? Jos tarjousaikaa on yhä jäljellä, tarjouksen voi kumota tekemällä uuden tarjouksen tai ilmoittamalla aiemmin jätetyn tarjouksen perumisesta.

Jos määräaika sen sijaan on jo päättynyt, ostajaa kannattaa lähestyä kertomalla, miten tarjous ei itse asiassa ole – sittenkään – tarjouspyynnön mukainen. Ostajalla tuskin on suurta intoa aloittaa yhteistyötä vastahakoisen toimittajan kanssa ja ostaja on velvollinen hylkäämään tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen. Se onnistuu periaatteessa vielä hankintapäätöksen tekemisen jälkeenkin, mutta tyylipisteet paranevat nopealla reagoinnilla.

Jos kyseessä ei ole voittava tarjous, vetäytymisellä ei ole juurikaan merkitystä. Tällöin saattaa olla juridisesti yksinkertaisempaa tehdä hankintapäätös ottamatta edes kantaa vetäytymispyyntöön.

Vastaa