Julkiset hankinnat koskettavat meitä kaikkia

Julkiset hankinnat koskettavat meitä kaikkia

Aurattuja katuja, kirjaston kirjoja, päivähoitoa, koulukuvauksia, palvelutaloja, rokotteita, ambulanssikuljetuksia, siltoja, vesitorneja, tietöitä, jäänmurtajia, it-järjestelmiä, pehmopapereita, adventtikynttilöitä kirkossa…

Julkiset hankinnat koskettavat meitä kaikkia.

Kaikki julkisen sektorin ostamat tavarat, selvitykset, kaikki palvelujen ulkoistukset ja kaikki muu kuin omana työnä tehtävä rakennushankkeiden urakointi ovat julkista hankintaa. Julkinen sektori – käytännössä siis kunnat, valtio, näiden omistamat yhtiöt ja liikelaitokset, seurakunnat, sairaanhoitopiirit, koulutuskuntayhtymät, julkisoikeudelliset laitokset – tekevät Suomessa julkista hankintaa vuosittain laskutavasta riippuen peräti 35-52 miljardin euron edestä. Ne siis ostavat tuotteita, teettävät palveluja ja hankkivat urakointia yksityisiltä yrityksiltä ja esimerkiksi järjestöiltä.

Hankinnat tehdään yhteisistä varoista ja ulkoistuspäätökset ovat poliittisia. Hankintalaki asettaa raamit kilpailutuksille, muttei ota kantaa siihen, minkälaisia julkisen sektorin tekemät hankinnat sisällöltään ovat. Siksi ei ole lainkaan yhdentekevää, kiinnostuuko joulukuun loskassa tarpova kansalainen julkisista hankinnoista vai ei.

Julkiset hankinnat ovat läsnä meidän jokaisen arjessa. Ehkä kotikuntasi auraa vielä lumet ja huolehtii kesäkukkien istutuksesta itse, ehkä terveyskeskuksen henkilökunta on yhä työsuhteessa kuntaan; kenties jossain julkinen liikenne ja koulukuljetuksetkin hoituvat kunnan työntekijän istahtaessa auton penkkiin ja jossain viemäriputket asennetaan maahan ilman ulkopuolista urakoitsijaa. Varmaa kuitenkin on, ettei yksikään vesilaitos valmista näitä putkia itse, yksikään kunta ei nikkaroi pulpetteja (luulen!), eikä sairaanhoitopiiri valmista sairaalalaitteita.

Julkiset hankinnat koskettavat meitä enemmän kuin tulemme ajatelleeksi. Ne ovat läsnä arjessamme, joka puolella ympärillämme. On korkea aika lopettaa nihkeä suhtautuminen ja hankintalain syyttely ja tutustua julkisiin hankintoihin. Tämä on Hankintaturistin joulukalenteri, 24 faktaa julkisista hankinnoista. Uusi luukku aukeaa jokaisena päivänä aattoon asti – tervetuloa mukaan!

Vastaa