Rakas Joulupukki!

Toiveilla on tapana toteutua, kun ne lausuu ääneen. Siksi, Rakas Joulupukki, toivon, että  julkisten hankintojen merkitys oivalletaan.

 

Julkisiin hankintoihin käytetään kymmeniä miljardeja euroja vuosittain. Hankintalaki ohjaa kilpailutusmenettelyä, mutta se, minkälaisia hankintoja tehdään, on kokonaan kiinni ostajasta.

 

Siitä huolimatta kilpailutukset nähdään liian usein ostajan ydintoiminnasta erillisenä  “pyöräytyksenä”, jolla hankintalain velvoitteet tulevat huomioiduiksi. Kilpailutukset on muodollisesti tehty oikein, mutta sopimuskaudella ilmaantuu haasteita.

 

Samalla se tarkoittaa, ettei hankintojen potentiaalia – niiden strategista merkitystä – oivalleta. Kärjistetysti voisi sanoa, että miljardit käytetään miettimättä tarkemmin, miten hankinnoissa voitaisiin huomioida ostajalle tärkeitä asioita, kuten arvoja. Siis sellaisia, joista olisi yhteiskunnan mittakaavassa paljonkin hyötyä, kuten vaikkapa alueen elinvoimaisuuden tukeminen, ympäristönäkökohdat, vaikeassa työllistymisasemassa olevien työllistäminen tai ylipäätään julkisen sektorin merkitys palvelujen ja tuotteiden kehittämisessä, pienten ja vähän suurempienkin toimijoiden referenssinä.

 

Niinpä, Rakas Joulupukki, haluan saada kaikki innostumaan julkisista hankinnoista. Julkiset hankinnat ovat huikea mahdollisuus käyttää yhteisiä varoja vastuullisesti ja luoda onnistuneita sopimussuhteita.

 

Kaiken ydin on siinä, että hankintoja tehdään yhdessä: hankinnan kohteen substanssiosaaja ja kilpailutuksen asiantuntija ymmärtävät ja sparraavat toisiaan, etsivät yhdessä toimivia ratkaisuja ja näkevät kilpailutuksen nihkeilyn sijaan mahdollisuutena.

 

Samalla se tarkoittaa, että ostajat ja tarjoajat asemoivat itsensä samalle puolelle, lisäävät vuoropuhelua ja haluavat aidosti kehittää hankintaa ja tehdä yhteistyötä. Ostajat lopettavat kiireessä säntäilyn ja panostavat hankintojen valmisteluun. Ostajat arvostavat tarjoajien aikaa ja tekevät kilpailuihin osallitumisesta helppoa ja houkuttelevaa – tarjouspyyntöä ei julkaista ennen kuin tavoite on selvä ja ajatus kirkas.

 

Lopuksi, Rakas Joulupukki, ihmiset oivaltavat, että julkisten hankintojen onnistuminen ratkaisee yhteiskunnan tulevaisuuden, sillä vaikka hankintoihin käytettäisiin kuinka paljon rahaa tahansa, hankintojen laatu paranee ainoastaan yhteistyöllä ja kilpailutusvaiheen merkityksen tunnustamisella.

 

 

Hyvää Joulua!

Sanna

 

 

2 comments

  1. Tarja Sinivuori-Boldt says:

    Moi Sanna
    Joulupukin puolesta ei varmaan kukaan osaa vastata, mutta voin kertoa, että VM:ssä merkitys on oivallettu. Syyskuussa asetettiin toimenpideohjelma julkisten hankintojen vaikuttavuuden kehittämiseksi ja nyt on parhaillaan strategiatyö menossa. Tarkoituksena on, että yhdessä, kansallisen strategiatyön tuloksena, julkisten hankintojen potentiaali nostetaan sille kuuluvaan arvoon – sanaa saa levittää! Täältä löytyy enemmän tietoa https://vm.fi/hankinta-suomi

Vastaa