Toteutuuko oikeusturva korotetuilla maksuilla?

Käsi ylös kenen mielestä palvelumaksun korottaminen yhdessä yössä lähes kymmen- saati kolmikymmenkertaiseksi saattaisi hiukan sapettaa? Vähentäisikö se kiinnostusta ostaa kyseistä palvelua? Olisiko palvelua enää halutessaankaan mahdollista hankkia?

Entä jos kyse olisi oikeusturvan hakemisesta oman liiketoiminnan kannalta ratkaisevassa tilanteessa?

Markkinaoikeuden maksuja korotettiin tämän vuoden alussa 785 % – 2555 %. Vielä viime vuonna oikeudenkäyntimaksu oli 226 € riippumatta hankinnan arvosta. Tämän vuoden alusta alkaen käsittelymaksu on ollut aina vähintään 2.000 €. Jos valituksen kohteena olevan hankinnan arvo on vähintään miljoona euroa, maksu on 4.000 €. Jos hankinnan arvo ylittää 10 miljoonaa, maksu nousee peräti 6.000 euroon.

Vaikka valituksen sittemmin peruisi tai asia poistettaisiin käsittelystä esimerkiksi hankintayksikön keskeytettyä koko hankinnan, valituksen vireille laittanut joutuu pulittamaan 500 €. Siis yli kaksi kertaa aiemman oikeudenkäyntimaksun verran.

Hankintaturistin saamien tietojen mukaan maksujen korotukset ovat vähentäneet juttumääriä jo merkittävästi. Viralliset tilastot markkinaoikeuden hakemusmääristä saadaan ensi vuonna.

Yksi keskeisimpiä tavoitteita hankintalain uudistuksessa on nimenomaan pienten ja keskisuurten yritysten aseman parantaminen.

Toivottavasti hankintayksiköt hanskaavat kilpailutukset, sillä mahdollisuudet muutoksenhakuun voivat yrityksissä kaatua pelkästään oikeudenkäyntimaksuihin. Hyvä kysymys on, toteutuuko oikeusturva julkisissa hankinnoissa enää todellisuudessa.

 

2 comments

  1. Susanna Lehti says:

    Hei Sanna!
    Hankintaturisti on taas tutkiva journalisti ja oikealla asialla. Meinasi mennä puurot väärään kurkkuun kun huomasin korotuksen. Maksu saa isonkin hankintayksikön miettimään kahdesti valituksen tekemistä. Tämä on tietenkin maksun tarkoituskin, mutta pienten yritysten ja pienten hankintojen kannalta alin maksu on kyllä aivan liian korkea.

Vastaa