Mikä on julkisoikeudellinen laitos? (Ja eka vlogi!)

Ystävä yllättyi kuullessaan, etten vuosienkaan hankintahommien jälkeen osaa suoralta kädeltä vastata, mitkä kaikki toimijat ovat hankintayksiköitä. Mikä siinä on niin vaikeaa?

Hankintayksikön käsite

Valtio, kunnat ja kuntayhtymät, kirkolliset toimijat ja valtion liikelaitokset ovat jokseenkin iisejä. Periaatteessa myös velvollisuus noudattaa hankintalakia joltain hankintayksiköltä saadun rahoituksen perusteella. Mutta mikä kumma on julkisoikeudellinen laitos?

Julkisoikeudellinen laitos

Julkisoikeudellisella laitoksella tarkoitetaan ensinnäkin oikeushenkilöä (1). Käytännössä nämä ”laitokset” ovat usein osakeyhtiömuotoisia toimijoita, kuten kuntien omistamia yhtiöitä.

Toinen edellytys on, että julkisoikeudellinen laitos on nimenomaisesti perustettu tyydyttämään yleisen edun mukaisia tarpeita (2).

Mikä sitten on yleisen edun mukaista tarvetta?

Tämä ei ole ihan yksiselitteistä. Oikeiskäytännössä yleisen edun mukaiseksi tarpeeksi on riittänyt esimerkiksi kunnan houkuttelevuuden kohentuminen kunnan omistaman ja yrittäjyyteen kannustavan yhtiön kohdalla. Eli yhtiön perustaminen oli kunnan näkökulmasta ikään kuin ”yleisen edun” mukaista.

Oikeuskäytännössä yleisen edun toteutumista onkin tarkasteltu oikeastaan toisesta suunnasta: onko täysin poissuljettua, ettei toimijaa sittenkin olisi perustettu yleisen edun mukaista tarvetta varten? Edellytyksen on siis katsottu täyttyvän löyhästikin niin kauan kun yleisen edun mahdollisuus ei ole kokonaan poissuljettu.

Lisäksi vaatimuksena on, ettei yleisen edun mukaisella tarpeella ole teollista tai kaupallista luonnetta (3). Tätä arvioitaessa perataan bisnestä ja markkinaympäristöä. Jos toiminta on läpeensä kaupallista ja kilpailtua, julkisoikeudellista laitosta koskevan määritelmän täyttyminen on epätodennäköisempää.

Siinäkin tapauksessa, että kyseessä todella on toimija, joka on perustettu yleisen edun mukaista tarvetta varten vailla kaupallista tai teollista luonnetta, on vielä yksi ehto.

Jotta kyseessä olisi julkisoikeudellinen laitos, toimijan on lisäksi saatava rahoitusta joltakin hankintayksiköltä (a), sen johdon on oltava hankintayksikön valvonnan alainen (b) tai hankintayksikön on nimettävä sen johtoporrasta (c). Näiden kohdalla riittää yhdenkin edellytyksen täyttyminen. Tavanomaisesti etenkin hallinto- ja johtohenkilöiden nimeäminen toteutuu helposti, sillä kukapa muukaan yhtiökokouksessa käyttäisi äänivaltaa kuin omistava hankintayksikkö.

Selvyyden vuoksi vielä: kyseessä ei ole julkisoikeudellinen laitos jos mikään lisäedellytyksistä (a-c) ei täyty, vaikka muut edellytykset (1-3) täyttyisivät.

Hankintaturistin ensimmäinen vlogi

Hankintaturistin ensimmäisessä vlogissa ihmetellään Finlandia-talon hankintayksikköasemaa. Markkinaoikeuden ratkaisu asiasta löytyy täältä. Ja vielä korjaus: Finlandia-talohan on osakeyhtiö, ei kiinteistöyhtiö kuten vlogissa linjaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.